Министър-председателят на германската федерална провинция Долна Саксония Щефан Вайл (от управляващата ГСДП) смята, че газопроводът "Северен поток 2“ никога няма да бъде пуснат в експлоатация.

"Доверието е загубено толкова фундаментално, че никога повече няма да има ситуация, в която германското федерално правителство да може да залага на енергия от Русия“, заяви Вайл в интервю пред DPA, публикувано в понеделник. "Северен поток 2“ никога няма да бъде пуснат в експлоатация“, убеден е ръководителят на региона.

Премиерът на Долна Саксония също смята, че като цяло германско-руското партньорство в областта на енергетиката вече не е възможно. "Това сътрудничество беше безвъзвратно унищожено. И Западът ще се възстанови от това по-бързо от Русия“, твърди Вейл.

Така политикът коментира думите на руския президент Владимир Путин, който, отговаряйки на въпроси на журналисти миналия петък след посещението си в Узбекистан, каза: "В крайна сметка, ако положението е тежко, ако всичко е толкова трудно, вземете и махнете санкциите от "Северен поток 2" , 55 милиарда кубически метра годишно – просто натиснете един бутон и всичко тръгва“.

Германия, в светлината на руската военна интервенция в Украйна, реши да намали зависимостта си от енергийни ресурси от Руската федерация. Според плана на властите през годината се планира да се откажат от въглищата и петрола, но газът от Руската федерация ще бъде необходим поне през следващата година. Както каза министърът на външните работи Аналена Бербок, сега делът на руския газ в Германия е намалял до 6-8%.

На фона на намаляващите доставки на газ Германия е под заплахата от енергийна криза. На 24 август правителството договори мерки за пестене на енергия през зимата, които ще намалят потреблението на газ с 2-2,5%. Мерките включват по-специално намаляване на температурата в отоплението на офиси и обществени институции от 20 до 19 градуса, изключване на външната реклама и осветлението на сгради и паметници от 22:00 до 06:00 часа. Освен това на собствениците на магазини ще бъде забранено да държат вратите отворени за дълги периоди от време.