"Ние знаем, че ще победим, че Русия вече загуби. Въпрос на време е Руската федерация да се разпадне", това каза от украинския фронт в специално интервю за Агенция "Фокус" капелан Сергий Дмитриев, член на бригада "Княз Острожки" в коментар по темата какво е необходимо на украинския войник в момента - повече оръжие или повече вяра в победата.

"Ако сравняваме украинско-руската война с Втората световна война и сравним Русия с фашистка Германия, то сега е като през 1942 година и моментът на прелом и загуба за хитлеристка Германия. Путинска Русия вече загуби и е въпрос на време да се разпадне Руската федерация. Разбира се, всичко зависи от страните, които биха могли повече да помогнат на Украйна в защитата на своите, чрез въоръжение, защото ако Украйна загуби, ще загуби целият цивилизован свят", допълни той.

"Нашият фронт е "източен". Украинската армия днес защитава своята страна, своята земя от така наречената "най-силна армия в света", макар "силата" ѝ да е под въпрос и по-скоро е една от най-многочислените армии в света. Ние отстъпваме по количество на военнослужещите пет пъти, а мисля -  може и повече, а и военните ни запаси също са по-малко. И ето - такава огромна страна агресор, като Руската федерация, днес не може да се придвижи навътре в Украйна и ни един областен център и ни един голям град не е завзет от нея", допълни капелан Дмитриев.

На въпроса как посрещат празниците - Рождество Христово и предстоящата нова година на фронта, Сергий Дмитриев отговори:

"Както винаги - нищо не се променя. За 8 години война ние свикнахме да празнуваме по време на войната, да обичаме по време на войната, да се радваме на живота. Хората свикват с всичко".

превод: Росица Лаханова