Забавянето на темповете на настъпление в Украйна е съзнателно решение, то се дължи на желанието да се сведат до минимум жертвите сред цивилното население, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща на министрите на отбраната на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в сряда, предава ТАСС.

"По време на специалната операция ние стриктно спазваме нормите на хуманитарното право. Ударите се нанасят с високоточно оръжие по военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна – командни пунктове, летища, складове, укрепени райони, обекти на военно-промишления комплекс. В същото време се прави всичко, за да се избегнат жертви сред мирното население. Разбира се, това забавя темповете на настъплението, но ние го правим съзнателно“, заяви Шойгу.

По думите му, руските военни "са организирали системна работа в освободените територии за установяване на мирен живот“. "Ние предоставяме хуманитарна помощ, възстановяваме инфраструктурата и животоподдържащите системи“, отбеляза военният министър.

Той добави, че руската военна операция в Украйна върви по план, необходимостта от провеждането й е продиктувана от реални заплахи от страна на Киев към жителите на Донбас, а впоследствие и към Русия. "От Киев, който отказа да изпълни Минските споразумения, имаше реална заплаха за жителите на Донбас, а в бъдеще – и за Руската федерация. Разбирането на това доведе до необходимостта от специална военна операция в Украйна“, отбеляза Шойгу.

Според министъра, войната "протича по план, всички задачи ще бъдат изпълнени“.

Превод и редакция: Иван Христов