Русия квалифицира обстрела на Запорожката атомна електроцентрала от Въоръжените сили на Украйна като ядрен тероризъм. Това обяви министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, предава ТАСС.

"Само през последните две седмици 33 голямокалибрени снаряда бяха изстреляни по централата от въоръжените сили на Украйна. Руските сили за противовъздушна отбрана прихващат повечето украински средства за поражение“, уточни Шойгу.

Той добави, че ударите на въоръжените сили на Украйна се нанасят в повечето случаи по обекти, които осигуряват безопасната експлоатация на Запорожката АЕЦ. По думите му Русия класифицира тези атаки като ядрен тероризъм.

По-рано министърът заяви, че руските системи за противовъздушна отбрана прихващат повечето снаряди, изстреляни от украинска страна по АЕЦ Запорожие.

Заместник-ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ръководител на отдела за ядрена енергетика Михаил Чудаков заяви, че обстрелът на контейнера за отработено гориво на територията на Запорожката атомна електроцентрала може да доведе до ефекта на "мръсна бомба".