Руският външен министър Сергей Лавров и външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан са обсъдили перспективите за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Това съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Министрите са се договорили да продължат тесния контакт по всички въпроси, представляващи интерес. "По време на разговора се проведе обмен на мнения по актуални международни и регионални въпроси, включително перспективите за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие за разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма. Същевременно беше изразено взаимно задоволство с постигнатото ниво на външнополитическа координация между Москва и Техеран“, отбелязва руското външно министерство.

"При разглеждането на двустранния дневен ред акцентът беше поставен върху изграждането на взаимноизгодно търговско-икономическо сътрудничество. Министрите се договориха да продължат тесните контакти по всички въпроси от взаимен интерес", съобщиха от министерството.

Съвместен всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма е подписан с Иран през 2015 г. за преодоляване на кризата около неговото ядрено развитие от постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от това споразумение. Американският президент Джо Байдън многократно е сигнализирал за готовността си да върне Вашингтон към ядреното споразумение, но през пролетта на 2022 г. преговорите за възстановяване на СВПД всъщност спряха поради влошаването на отношенията между САЩ и Иран.