Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров говори пред сесията на 78-ата Генерална асамблея на ООН. РИА Новости събра основните акценти от изказването на Сергей Лавров:

Огнище на напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион

"Нова опасна проява на експанзионизма на НАТО станаха опитите за разширяване на зоната на отговорност на блока до цялото източно полукълбо под лукавия лозунг за "неделимостта на сигурността на евроатлантическия и индийско-тихоокеанския регион“, заявява Лавров.

"За тази задача Вашингтон създава военно-политически съюзи под свой контрол, като AUCUS (стратегически съюз между САЩ, Австралия и Великобритания) , тройката САЩ-Япония-Република Корея и квартета Токио-Сеул-Канбера-Уелингтън.

Неприкритата насоченост на подобни усилия срещу Русия и Китай, към разпадането на приобщаващата регионална архитектура, развила се около АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия), създава риск от появата на ново огнище на геополитическо напрежение, в допълнение към вече нажеженото европейско. Ескалацията на военната истерия от Вашингтон и неговите азиатски съюзници на Корейския полуостров, където се натрупва стратегическият потенциал на САЩ, е тревожна", категоричен е Лавров.

Дестабилизация в Южен Кавказ

"Сега Брюксел налага своите "посреднически услуги“ на Азербайджан и Армения, внасяйки дестабилизация в Южен Кавказ заедно с Вашингтон.

Въпреки това Москва ще продължи да изпълнява посредническите си задължения.

Сега, след като лидерите на Ереван и Баку уредиха въпроса за взаимното признаване на суверенитета на двете страни, дойде време за мирен живот, за неговото установяване, за укрепване на доверието. Руският мироопазващ контингент ще съдейства по всякакъв възможен начин до това", допълва Лавров.

Влошаване на ситуацията в Косово

"Явна проява на егоизма на западното малцинство са натрапчивите опити за "украинизиране“ на дневния ред на международните дискусии, изтласквайки на заден план редица неразрешени регионални конфликти, много от които се проточват от много години и дори десетилетия, заявява първият руски дипломат.

"Целият свят вижда как на Балканите се повтаря тъжната история на Минските споразумения за Украйна, които предвиждаха специален статут на републиките в Донбас и които Киев открито саботира с подкрепата на Запада", заявява Лавров.

"Доставянето на оръжие от страна на НАТО на косоварите и помощта им в създаването на армия грубо нарушава основната Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН", подчертава Лавров.

"Европейският съюз не иска да принуждава своите косовски протежета да спазват споразуменията от 2013 г. между Белград и Прищина за създаването на общност от сръбски общини в Косово, със специални права върху техния език и техните традиции.“

"Плановете на САЩ за "глобално проектиране на доктрината Монро" са изключително опасни, посочва Лавров.

"Тези планове са колкото илюзорни, толкова и изключително опасни, но това не спира идеолозите на новото издание на Pax Americana", заявява той.

"Западът вижда в разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион напредък, а в разширяването на БРИКС вижда опасност за своето господство", подчертава Лавров.

"Световното малцинство се опитва с всички сили да забави естествения ход на нещата, но логиката на историческия процес е неумолима. Основната тенденция е стремежът на страните от мнозинството в света да укрепят своя суверенитет и да защитят своите национални интереси, традиции, култура и бит. Те не искат повече да живеят под чужд диктат, искат да бъдат приятели и да търгуват помежду си, но и с целия свят – само при равни условия и за взаимна изгода".

"За първи път от създаването на ООН през 1945 г. имаше шанс за истинска демократизация на световната политика, втори път няма да има", подчертава ръководителят на руската дипломация.

"Това носи оптимизъм на всички, които вярват в господството на международното право и които искат възраждането на ООН като основен орган за координиране на световната политика“, посочва Лавров.

"Въпреки това САЩ и подчинените им западни страни продължават да подклаждат конфликти, които изкуствено разделят човечеството на враждебни блокове и пречат на постигането на общи цели“, заявява Лавров.

"САЩ и техните съюзници правят всичко, за да предотвратят създаването на наистина многополюсен, справедлив световен ред, опитвайки се да принудят света да играе по техните егоистични правила", смята руският външен министър.