Москва/Белград. По повод срещата с министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров каза, че диалогът между Сърбия и Русия постепенно се развива на всички нива, независимо от сложната международна обстановка, предава белградската редакция на телевизионния канал N1. Той добави, че президентите Александър Вучич и Владимир Путин разговарят по телефона, “сравняват позициите си и координират по-нататъшните стъпки“.

Коментирайки неявяването си в Белград през юни, руският министър каза, че "тези, които направиха невъзможното по заповед на своите господари, трябва да осъзнаят, че тяхната подлост не може да разклати руско-сръбските отношения“, които според него се основават на твърдото приятелство на двата народа..

В съобщението на Министерството на външните работи на Русия се посочва, че Лавров и Вулин са обсъдили въпросите на двустранното и регионалното сътрудничество и че са констатирали наличието на взаимен ангажимент за укрепване на стратегическото партньорство и тясна координация на усилията за укрепване на стабилността и сигурността на Балканите.

"Като се има предвид неотдавнашното влошаване на ситуацията в Косово и напрежението, което все още съществува там, бе изтъкната необходимостта от регулиране на ситуацията в провинцията въз основа на стриктно спазване на нормите на международното право, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост, законните права и интереси на Сърбия“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов