Украйна се е превърнала в нацистка тоталитарна държава, в която се нарушават нормите на международното хуманитарно право. Това заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, говорейки на министерското заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, предава ТАСС.

"Нямаме съмнения, че Украйна окончателно се е превърнала в нацистка тоталитарна държава, където нормите на международното хуманитарно право се нарушават безнаказано“, заяви първият дипломат на Москва.

На този фон, според Лавров, "особено цинична е позицията на онези държави, които изпращат оръжие и военна техника в Украйна и обучават личния състав на въоръжените сили на тази страна“.

По думите му, под прикритието на борба с руската агресия и сепаратизъм, както отбеляза министърът, в Украйна се засилва преследването на дисидентите. "През март тази година беше наложена забрана за дейността на 11 политически партии под претекст за връзките им с Русия, водещите опозиционни телевизионни канали на руски език отдавна са затворени, блокирани са неугодни на властта сайтове“, припомни ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Лавров също заяви, че в Украйна се преследват журналисти, които се опитват да дадат алтернатива на официалната гледна точка за състоянието на нещата. "В подземията на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) се намира известна украинска обществена активистка [Елена] Бережная, която многократно е говорила в ООН и ОССЕ за разрастването на неонацизма в Украйна“, заяви руският външен министър .

Той отбеляза, че от Русия се опитват да направят агресор, забравяйки за "убийствата от страна на Киев на хора в Донбас:. В същото време украинските власти "дължат“ на Германия, Франция и САЩ своята безнаказаност, подчерта външният министър. В частност, според Москва Киев открито саботира изпълнението на Минските споразумения, като "лицемерно“ декларира, че се придържа към тях. На свой ред, казва Лавров, западните страни си затварят очите за тези зверства и сега изпращат оръжие в Украйна, като по този начин стават страна в конфликта.