Убийството на политолога и журналист Даря Дугина е било варварско престъпление и няма да има пощада за неговите организатори, поръчители и извършители. Това заяви във вторник на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Не мога да съдя каква е била целта - акт на сплашване или разчистване на сметки“, заяви министърът, отговаряйки на съответстващ въпрос. "Смятам, че това е варварско престъпление, за което няма да има пощада“.

"Сега, доколкото разбирам, ФСБ вече е установила фактите, които се разследват в момента. Разследването, надявам се, ще приключи бързо и в резултат на това разследване, разбира се, не може да има милост за организаторите, поръчителите и изпълнителите“, добави Лавров.

Дугина загина вечерта на 20 август, когато колата й бе взривена в Московска област.

На 22 август Центърът за връзки с обществеността на ФСБ на Русия заяви пред ТАСС, че убийството на Дугина е разкрито. От там твърдят, че то е подготвено от украинските специални служби, изпълнителката е гражданката на Украйна Наталия Вовк, която след престъплението бяга в Естония.

Руският президент Владимир Путин подписа в понеделник указ за награждаване на Дугина посмъртно с Орден за храброст "за смелост и самоотверженост, проявени при изпълнение на професионалния дълг“.

Превод и редакция: Иван Христов