Русия воюва в Украйна, за да защити  тези руснаци и рускоезични хора, които Украйна потиска в нарушение на всички международни норми. Русия иска да освободи тези хора от всяка заплаха за техния живот, традиции и семейства. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред ТАСС.

Според него Русия се е решила на военна интервенция в полза на тези хора, които са потиснати в нарушение на основите, върху които е провъзгласена независимостта на Украйна, те директно декларират предоставянето на всички права на руските и рускоезичните и , като цяло национални малцинства, и изрично декларират интерес да живеят в мир, добросъседство и хармония с всичките си съседи.

Лавров добави, че всичко това сега е зачеркнато и предоставено да бъде "разкъсано от неонацистите, които водят шоуто в Киев“.

"И така, ние знаем за какво се борим. Ние знаем, че искаме да освободим тези хора от всяка заплаха, която сегашните украински власти могат да представляват за техния живот, техните традиции, техните семейства“, подчерта министърът.

По-рано Лавров каза, че ако ръководството на западните страни изтрезнее, Русия, според собствените си условия, ще се определи с по-нататъшни перспективи за взаимодействие с тези държави.