В речта си на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призова за връщането към корените на дипломацията и подчерта, че международната организация не е създадена, за да "заведе човечеството в рая, а за да го избави от ада“, цитира ТАСС думите му.

"В епоха на промени е естествено човек да търси опора и утеха в мъдростта на предшествениците си, на чиито плещи са паднали не малко изпитания. Нека припомня думите на бившия генерален секретар Даг Хамаршелд, който е помнил ужасите на Втората световна война: ООН не е създадена, за да заведе човечеството в рая, а да го спаси от ада. Днес тези думи са по-актуални от всякога. Те призовават всички да осъзнаем индивидуалната и колективната си отговорност за създаване на условия за безопасно и хармонично развитие на бъдещите поколения. За това е необходимо всички да проявят политическа воля“, заяви първият дипломат на Москва от трибуната на ООН в Ню Йорк.

По думите на Лавров Русия е "готова за такава честна работа“ и е убедена, че стабилността на световния ред може да бъде осигурена "изключително чрез връщане към корените на дипломацията на ООН, основана на основния законов принцип на истинската демокрация – уважение към суверенното равенство на държавите“.