Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Франция и Германия в "разрушаване на териториалната цялост на Украйна“.

Както Лавров заяви в интервю пред ТАСС, Париж и Берлин "унищожиха териториалната цялост на Украйна, защото не възнамеряваха да изпълняват Минските споразумения“.

"Когато съавторите на Владимир Путин открито признаха за Минските споразумения, че всъщност са го подвели и нямат намерение да ги прилагат, именно те унищожиха териториалната цялост на Украйна, за която толкова постоянно се тревожат сега“, заяви Лавров.

Той също така отбеляза, че миналата година бившият германски канцлер Ангела Меркел и бившият френски президент Франсоа Оланд са заявили, че споразуменията от Минск са "опит да се даде време на Украйна“. Според Лавров това е направено "с цел попълване на военните арсенали на украинския режим срещу Руската федерация“. Той убеждава, че "запазването на териториалната цялост на Украйна е същността на Минските споразумения“.

"Териториалната цялост се възстановява чрез предоставяне на специален статут на Донбас – Луганска и Донецка народни републики“, обясни той.

През 2014 г. Руската федерация подкрепи бойците, които създадоха самопровъзгласилите се "ДНР“ и "ЛНР“ в части от Донбас и анексира Крим.

За разрешаване на конфликта бяха подписани Минските споразумения. Русия твърдеше, че не е страна в конфликта и се наричаше "посредник“.

Миналата есен руските власти изостриха ситуацията по границата с Украйна - вкараха много военни и техника. В Украйна и западните страни започнаха да говорят за заплаха от нахлуване.

В средата на февруари 2022 г. конфликтът ескалира в части от Източна Украйна - бойци откриха огън по населени места с тежки оръжия, които бяха забранени от Минск, и обвиниха украинската страна във въоръжени провокации.

Тогава "ЛДПР“ обяви масова евакуация на населението в Руската федерация и "мобилизация“. На 24 февруари Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна.