Говорител на председателя на Сената на САЩ Чък Шумър заяви пред CNN, че лидерът на Демократическата парти в горната камара на Конгреса е поискал секретен брифинг за всички сенатори по темата за изтеклите класифицирани документи на Пентагона, които съдържат разузнавателна информация за войната в Украйна, шпионаж в Русия, подслушване на съюзници и други.

Министерството на правосъдието на САЩ разследва как много чувствителни документи са се озовали в сайтовете на социалните медии.

Министерството на отбраната все още разглежда въпроса и е предприело стъпки за затягане на потока от такива изключително чувствителни документи, заявиха служители, които обикновено са достъпни всеки ден за стотици хора в правителството.

Докато Пентагонът подкрепи "междуведомствените усилия“ за оценка на въздействието на изтичането на информация, американски служители и близки съюзници вече се опасяват, че разкритията могат да застрашат чувствителни източници и да компрометират важни външни отношения, отбелязва телевизионният канал.