Сенатът на САЩ прие законопроект за краткосрочни разходи, който ще предотврати частичното спиране на работата на правителството в края на текущата фискална година, която изтича в полунощ, и ще осигури още един транш военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 12,4 млрд. долара, предава Associated Press.

Законопроектът предвижда финансиране на федералното правителство до 16 декември и печели на законодателите повече време за постигане на съгласие относно законодателството, определящо нивата на разходите за фискалната 2023 година. Той беше приет със 72 на 25 гласа и сега ще бъде предаден за обсъждане на Камарата на представителите. Всички гласували "против“ са от редиците на Републиканската партия, отбелязва агенцията.

Но законопроектът просто отлага за няколко месеца маневрирането, което ще бъде необходимо след междинните избори за приемане на огромен пакет правителствено финансиране. Преговарящите ще трябва да преодолеят различията си относно разходите по спорни въпроси като правата за абортите, сигурността по границите и изменението на климата.

Законопроектът, одобрен в четвъртък, с някои изключения, запазва разходите във федералните агенции на текущите нива до средата на декември. Най-забележителното от тези изключения са милиардите долари, които ще бъдат предоставени за подпомагане на Украйна, в допълнение към над 50 милиарда долара, предвидени в два предишни законопроекта. Парите ще отидат за осигуряване на обучение, оборудване и логистична подкрепа за украинската армия, ще помогнат на правителството на Украйна да предостави основни услуги на своите граждани и ще попълни оръжейните системи и боеприпаси на САЩ.