Сенаторите от двете основни партии в Конгреса на САЩ Линдзи Греъм и Ричард Блументал са внесли законопроект за признаване на Русия за "държава, спонсорираща тероризма", след като руският президент Владимир Путин подписа споразумение за стратегическо партньорство със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде The Voice of America, позовавайки се на съвместна пресконференция на сенаторите.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм е заявил, че освен престъпленията, които Русия е извършила в Украйна и другаде по света, посещението на Путин в Северна Корея е ново предизвикателство и че сега е "точното време" да се приеме този законопроект.

"Фактът, че той (Путин) имаше смелостта да сключи споразумение за отбрана със Северна Корея ... един от най-репресивните режими на планетата, означава, че сме загубили възпиращата сила... Призовавам администрацията, като се има предвид това, което Путин направи вчера, да премине към действия и да признае режима му за това, което е: държавен спонсор на тероризма", е заявил Греъм.

От своя страна сенаторът от Демократическата партия Ричард Блументал е заявил, че споразумението, подписано между Владимир Путин и Ким Чен Ун, е "дълбоко плашещо" и "враждебно към Съединените щати, световния мир, свободата и справедливостта".

По отношение на условията, които квалифицират Русия като "държава, спонсор на тероризма, сенаторите отбелязват по-специално "незаконното нахлуване в суверенна Украйна през 2022 г., което доведе до бруталното убийство на хиляди невинни цивилни граждани".

Освен това сенаторите са предложили към списъка с доказателства за терористична дейност на Русия да се добавят отравянето на кандидата за президент на Украйна Виктор Юшченко през 2004 г., отравянето на бившия офицер от руската ФСБ Александър Литвиненко през 2006 г., свалянето на полет 350 на Malaysia Airlines в Донецка област през 2014 г., подкрепата за въздушните бомбардировки над Алепо в Сирия през 2016 г., отравянето на бившия руски военен и британски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство през 2018 г. и смъртта на руския опозиционер Алексей Навални през 2024 г.

Сенаторите отбелязват, че съответният законопроект може да влезе за гласуване "по-скоро рано, отколкото късно".