Сенатът на САЩ гласува за законопроект за финансиране на правителството без допълнителна помощ за Израел и Украйна, съобщава CNN.

"Сенатът прие <...> законопроект за продължаване на работата на правителството“, се казва в съобщението.

Според телевизионния канал 87 сенатори са гласували "за", 11 "против".

Камарата на представителите одобри законопроекта на 14 ноември - 336 конгресмени го подкрепиха, 95 бяха против. Сега документът ще бъде изпратен на президента Джо Байдън за подпис.

Законопроект, предназначен да предотврати затварянето, беше внесен в Конгреса от председателя на камарата Майк Джонсън. Документът предвижда финансиране на два етапа: за част от програмите, свързани с транспорта, енергетиката и военното строителство, парите ще бъдат отпуснати до средата на януари, за други държавни сектори - до началото на февруари.

Помощта за Израел и Украйна не беше включена в сметката. Сега този въпрос трябва да се разгледа отделно. Байдън поиска 106 милиарда долара за това, но не получи категорична подкрепа в Конгреса. Камарата на представителите с републиканско мнозинство гласува да отпусне помощ само за Израел, но контролираният от демократите Сенат блокира инициативата. Байдън вече заяви, че няма да подпише законопроект за отпускане на помощ само за Израел без Украйна, ако Конгресът одобри такъв документ.