Френският Сенат (горната камара на парламента) одобри в събота предложената от правителството пенсионна реформа на фона на протести срещу нея в цялата страна, които продължават от края на януари, предава AFP.

"След стотици часове дебат, Сенатът прие текста на пенсионната реформа. Решаващ етап за реформата, която ще гарантира бъдещето на нашите пенсии. Ние сме напълно готови за окончателното решение, което ще бъде взето през следващите дни", заяви премиерът на страната Елизабет Борн.

195 сенатори гласуваха "за“ реформата, 112 бяха против.

След като текстът бъде одобрен от Сената, съвместна комисия от седем депутати от Националното събрание (долната камара) и седем сенатори ще трябва да съгласува окончателния вариант на проекта за реформа.

Заседанието на комисията ще се състои на 15 март. Ако след него парламентаристите постигнат съгласие по окончателния текст, той ще бъде подложен на гласуване на 16 март първо в Сената, а след това и в Народното събрание. Ако и двете камари гласуват за документа, той ще бъде окончателно одобрен.

Според AFP на последния етап против реформата може да гласуват депутатите от Народното събрание, които през февруари не са имали време да разгледат пълния текст на проекта за реформа в рамките на 20-дневния срок, определен от конституцията на републиката поради големия брой поправки, направени от коалицията на левите сили "Нов народен екологичен и социален съюз" (НУПЕС). Ако реформата в крайна сметка не бъде одобрена от парламента, правителството може, съгласно конституцията, да я обяви с указ без гласуване.

В нощта на 9 март френският Сенат, който разглежда разпоредбите на законопроекта за пенсионната реформа, одобри поправка за увеличаване на възрастта за пенсиониране до 64 години до 2030 г. Сенаторите също подкрепиха ранното пенсиониране на 63-годишна възраст за тези, които са започнали работа на 20-годишна възраст и имат най-малко 43 години трудов стаж.

Във френските градове на 11 март, за седми път от края на януари, се проведе общ протест срещу пенсионната реформа. По данни на френското вътрешно министерство в демонстрациите са участвали 368 000 души. Във вторник рекорден брой протестиращи в цялата страна - почти 1,3 милиона души - излязоха да протестират срещу реформата.

Борн представи проекта за реформа в средата на януари. В допълнение към повишаването на възрастта за пенсиониране, това включва увеличение на минималната пенсия до  1200 евро и премахване на някои специални пенсионни режими.