Сенатът на Конгреса на САЩ на заседание в четвъртък одобри проектобюджета за отбрана на страната за фискалната 2023 година (започваща на 1 октомври) в размер на 858 милиарда долара, пише The Hill.Документът беше подкрепен от 83 законодатели, 11 бяха против. По-рано този проект беше одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, а сега отива за подпис при президента Джо Байдън.

Бюджетът за отбрана за фискалната 2022 година беше 778 милиарда долара.

Като цяло договореният от законодателите обем на проекта е с 45 милиарда долара повече от поисканото от Белия дом в началото на тази година. Проектът включва средства, отпуснати за американското разузнаване, нови самолети, кораби, военни превозни средства, както и модерни технологии. Така той включва 2,7 милиарда долара за увеличаване на капацитета за производство на боеприпаси и временно премахване на някои ограничения по договорите за доставката им в Украйна. Освен това документът включва инициативи за укрепване на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) и противодействие на хиперзвуковите оръжия.

Освен това проектобюджетът предвижда отпускане на 11,5 милиарда долара за отбранително възпиране в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР). В документа също така се отбелязва "подкрепата на Конгреса за сътрудничество в областта на отбраната с Тайван“ и поканата на Тайван да участва в учението "Римът на Тихия океан“ (RIMPAC) през 2024 г. в Тихия океан. Американските законодатели възнамеряват да отделят до 10 милиарда долара за пет години за финансиране на продажбата на оръжия и военно оборудване на острова, военно обучение и друга помощ за сигурността.

Законопроектът, наред с други неща, предвижда най-малко 800 милиона долара помощ за сигурността на Украйна и 6 милиарда долара за инициатива за ограничаване в Европа, насочена срещу Русия. Документът също така включва санкции за свързани със злато транзакции с Русия, предвижда петгодишно удължаване на забраната за сътрудничество с Русия във военната сфера, а също така "налага постоянна забрана за обмен на информация с Руската федерация относно ракети отбранителни системи“. Освен това се посочва, че Вашингтон възнамерява да попречи на участието на представители на Руската федерация в събитията на Г-20 и няколко други международни организации.