Сенаторът от румънския парламент Диана Шошоаке внесе законопроект, който предлага денонсиране на споразумението за добросъседство и сътрудничество между Букурещ и Киев. Тя призовава за анексиране на украински територии, съобщава румънският телевизионен канал Digi24.

В поправките към закон 129/1997 за ратифициране на документа Шошоке предлага "Румъния да анексира историческите територии, принадлежащи към нея, а именно: Северна Буковина, Херцу, Буджак (Кахул, Болград, Измаил), историческите Марамуреш и Змийския остров“.

Радикално десният политик заяви, че предлагайки това, "ние искаме да възстановим културната идентичност, традициите, обичаите и религията на населението на Румъния". Тя моли да се "вземе под внимание“ помощта на Букурещ за Киев по време на войната, по-специално приемането на бежанци, и моли Украйна "да ни даде земите, където живеят нашите румънци“.

Впоследствие Шошоаке се опита да обясни предложението си и заяви, че нейната законодателна инициатива "не трябва да се бърка или тълкува по никакъв начин като подход към война“ и нейната цел е "да се избегне насилствената етническа асимилация на румънците в Украйна“. Вероятно има предвид закона за националните малцинства, който беше едно от изискванията за кандидатстване на Украйна в Европейския съюз.

Диана Шошоаке е адвокат, основател на партията S.O.S и извънфракционен сенатор в румънския парламент. Неведнъж е била критикувана за връзките си с Русия. По-специално, след пълномащабното нахлуване в Украйна през март 2022 г., тя, заедно с трима други парламентаристи, се срещна с руския посланик в Букурещ, обсъждайки "неутралитетната позиция на Румъния“ по отношение на нахлуването.

Букурещ подкрепя Украйна всестранно във войната срещу Русия Руската федерация.