Класифицирани военни документи, описващи "секретни планове на САЩ и НАТО за изграждане на украинската армия преди планирана офанзива срещу Русия“, са били публикувани тази седмица в каналите на социалните медии, разказват пред The New York Times високопоставени служители от администрацията на Байдън. Пентагонът разследва кой може да стои зад изтичането на документите, които се появиха в Twitter и Telegram.

Военни анализатори казват, че документите изглежда са били модифицирани в някои части от първоначалния си формат, като надценяват американските оценки за украинските загинали във войната и подценяват оценките за убитите руски войници, отбелязва изданието.

На един от слайдовете се казва, че 16 000 до 17 500 руски войници са били убити, докато Украйна е загубила 71 500 войници.

Според NYT, Пентагона и други анализатори обаче, Русия е понесла много повече жертви, с близо 200 000 убити и ранени, докато Украйна има над 100 000 убити и ранени.

По същество, според анализаторите на изданието, модифиакациите показват "опит за руска дезинформация“. Но разкритията в оригиналните документи, които се появяват като снимки на диаграми на очакваните доставки на оръжия, силата на войските и батальоните и други планове, представляват значителен пропуск на американското разузнаване в усилията да се помогне на Украйна.

Служители на Байдън работят, за да ги изтрият, но до четвъртък вечерта не са успели.

"Запознати сме с докладите за публикации в социалните медии и министерството преразглежда въпроса“, заяви Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона.

Документите не предоставят конкретни планове за битка, като например как, кога и къде Украйна възнамерява да започне своята офанзива, която според американски служители вероятно ще настъпи през следващия месец или малко повече. И тъй като документите са отпреди пет седмици, те предлагат моментна снимка на времето - гледната точка на САЩ и Украйна към 1 март за това, от което украинските войски може да се нуждаят за кампанията.

За опитното око на руски военен планиращ, полеви генерал или анализатор от разузнаването обаче документите без съмнение предлагат много важни улики и прозрения, смятат в редакцията на The New York Times. В документите се споменава например степента на разходите за HIMARS - доставени от Америка високомобилни артилерийски ракетни системи, които могат да атакуват цели като складове с боеприпаси, инфраструктура и концентрации на войски от разстояние. Пентагонът не е обявявал публично колко бързо украинските войски използват боеприпасите HIMARS; но документите разкриват това, според изданието.

Анализатор на изданиет казва, че части от документите изглеждат автентични и ще предоставят на Русия ценна информация, като например графици за доставка на оръжия и войски, брой на натрупването на украински войски и други военни подробности.

Друг документ включва колони, които изброяват украинските войскови части, оборудване и обучение, с графици за януари до април. Документът съдържа обобщение на 12 бойни бригади, които се събират, като девет от тях очевидно се обучават и доставят от Съединените щати и други съюзници в НАТО. От тези девет бригади в документите се казва, че шест ще бъдат готови до 31 март, а останалите до 30 април. Една украинска бригада има около 4000 до 5000 войници.

В документа се казва, че времето за доставка на оборудване ще повлияе на обучението и готовността, за да се спази графикът. Общата необходима техника за девет бригади, се казва в документа, е повече от 250 танка и повече от 350 механизирани превозни средства.