Долната камара на полския парламент (Сеймът) прие в сряда вечерта резолюция, признаваща Русия за страна, която подкрепя тероризма, предава ТАСС.

За приемането на резолюцията гласуваха 231 депутати, 226 депутати не участваха в това гласуване.

"Сеймът на Република Полша признава Руската федерация за държава, която подкрепя тероризма и използва терористични методи“, се казва в текста на документа.

В резолюцията се посочва, че Русия носи "пряка отговорност" за катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии през юли 2014 г. и за самолетната катастрофа на полския правителствен самолет край Смоленск през април 2010 г.

Полските депутати успяха да приемат резолюцията едва от втория опит. Миналата седмица гласуването не се състоя заради протести на опозицията. Конфликтът в Сейма възникна заради опита на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" да добави в последния момент поправка към текста на резолюцията относно отговорността на Руската федерация за катастрофата на полския Ту-154М край Смоленск. В сряда тази поправка все пак беше приета с 230 гласа "за" и 213 "против".

Резолюцията на Сейма е символична, необвързваща форма на парламентарно изразяване на мнение по текущи вътрешни или външни събития. Не е нормативен акт. По правило такива резолюции са предназначени или да подкрепят действията на правителството, или да привлекат вниманието на властите към някакъв проблем.