Седем от 27-те държави от Европейския съюз вече са поръчали 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна по схемата, за която Блокът се договори през пролетта, предава Reuters.

По данни на агенцията страните са подписали споразумения с Европейската агенция по отбрана (EDA) за доставка на снаряди за четири "модерни огневи платформи, проектирани и произведени в Европа“. Става въпрос за френската CAESAR, полската Krab, германската PzH2000 и словашката Zuzana C/2000.

Споразуменията обхващат както готови снаряди, така и компоненти като предпазители, заряди и капсули.

"Седем държави-членки вече са направили поръчки за 155-милиметрови боеприпаси в рамките на ускорения процес на EDA. Други поръчки, например за целите на попълване на националните запаси, може да се материализират през следващите седмици и месеци“, поясниха от EDA.

EDA отказа да назове седемте държави или да разкрие размера на поръчките, заявявайки, че голяма част от информацията е поверителна. Литва и Люксембург обаче потвърдиха, че са включени в тази седморка.

Като направят поръчки преди края на този месец, държавите отговарят на условията за възстановяване на разходите от Европейския фонд за подпомагане на мира. Властите на Люксембург заявиха, че страната няма да търси обезщетение.