Предизборното обещание на президента на САЩ Джо Байдън за 2020 г. да накара богатите американци и корпорациите да плащат повече данъци за финансиране на редица социални приоритети издъхна, поне за този президентски мандат, със сделката за тавана на дълга, която той сключи с републиканците, пише Reuters.

Споразумението за ограничаване на дискреционните разходи и спиране на тавана на дълга не съдържа промени в данъчните ставки за увеличаване на приходите; той също така намалява новото финансиране, което Байдън e отпуснал на опустошената Служба за вътрешни приходи. Споразумението ограничава успешната защита на републиканците на увеличаващите дълга данъчни облекчения на Тръмп от 2017 г. срещу избледняващата критика от страна на Байдън и няколко опита на неговите демократи да ги отменят за богатите американци.

С изключение на малко вероятния удар на демократите в Белия дом и двете камари на Конгреса през 2024 г., големите промени в данъчния кодекс на САЩ вече се смятат за недостъпни до края на 2025 г., когато изтичат индивидуалните данъчни облекчения от 2017 г. Тогава данъчните експерти прогнозират, че законодателите ще бъдат принудени да се споразумеят за голяма данъчна реформа.

"Нещата се подготвят за голям фискален срив през 2025 г. Това е следващата възможност за големи промени“, е заявил Уилям Макбрайд, вицепрезидент по федералната данъчна политика за Tax Foundation, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон.

Проучванията показват, че идеята за борба с очевидното неравенство в доходите чрез увеличаване на данъците за богатите и корпорациите е изключително популярна сред гласоподавателите на демократите и републиканците.

ДАНЪЧНИТЕ ПРОМЕНИ СА ТРУДНИ

Нереализираните предизборни данъчни обещания на Байдън илюстрират политическата трудност при промяната на данъчния кодекс на САЩ, което не позволява да се постигне убедително мнозинство в Конгреса.

Неговият план за 4 трилиона долара (7.28 трилиона лева) от две части Build Back Better (законодателната рамка, предложена от Байдън) включва инфраструктурни подобрения, стимули за чиста енергия, развитие на работната сила, грижи за деца, платен семеен отпуск, безплатен общински колеж, разширени данъчни кредити за деца и други инициативи.

Той е предложил над 3,5 трилиона долара (6.37 трилиона лева) нови данъци, включително повишаване на корпоративната ставка до 28% от 21% и връщане на най-високата лична ставка на 39,6% от 37% и облагане на капиталовите печалби с тези ставки за американците, печелещи над 1 милион долара. Той е обещал да няма увеличения за тези, които печелят под 400 000 долара ( 728 046.48 лева) годишно.

Но опозицията от страна на републиканците и сенаторите демократи Джо Манчин и Кирстен Синема, сега независим, принуди Байдън да намали плановете си за приходи. Той успя да спечели нови правила за данъчно отчитане на криптовалута в законопроекта за инфраструктурата и нов 15% корпоративен алтернативен минимален данък в фокусирания върху климата Закон за намаляване на инфлацията, за да постигне 238 милиарда долара (433.19 милиарда лева) съкращения на дефицита за 10 години.

Байдън представи своите увеличения на данъците и социалната програма за последен път, до голяма степен за целите на кампанията, в искането си за бюджет за фискалната 2024 г. през март, предлагайки да събере 5,5 трилиона долара (10,01 трилиона лева) нови приходи и да намали дефицитите с 3 трилиона долара за десетилетие.

Но в преговорите за тавана на дълга президентът не настоя за повишаване на данъчните приходи и пожертва част от короната на приходите си - 80 милиарда долара (145.61 милиарда лева) ново финансиране за десетилетие, за да модернизира IRS (Федерална данъчна служба на САЩ), за да засили правоприлагането срещу данъчни измами. IRS ще отстъпи 20 милиарда долара (36.40 милиарда лева) за две години за други приоритетни разходи.

"Републиканците в Камарата на представителите успешно блокираха всяко пени от увеличенията на данъците на президента Байдън за семейства, фермери и малки предприятия в сделката за тавана на дълга и защитиха Закона за намаляване на данъците и заетостта от 2017 г. от отмяна“, е заявил председателят на US House Ways and Means Джейсън Смит.

Републиканецът от Мисури е добавил, че американците искат Конгресът да надгражда данъчните облекчения на Тръмп "с повече данъчни облекчения“.

ЦИФРИТЕ В КАМПАНИЯТА 2024

Президентските избори през 2024 г. вече се превръщат в ново поле за битка за данъците, тъй като и двете страни се застъпват за изтичането на индивидуалните данъчни облекчения през 2017 г. и общото ниво на данъчно облагане в икономиката.

Данъците в САЩ са ниски в сравнение с други богати страни, класирайки се на 32-ро място от 38 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като процент от БВП, със съотношение за 2021 г. от 26,8% - доста под средното за групата 34,1%.

Говорителят на Белия дом Майкъл Кикукава е заявил, че Байдън ще продължи да настоява Конгреса да накара "супербогатите и най-големи корпорации“ да плащат своя справедлив дял от данъците.

"Тази програма е изключително популярна сред двупартийните мнозинства на американския народ и би намалила дефицита с трилиони долари, без да повишава данъците и стотинка за тези, които печелят под 400 000 долара“, е заявил Кикукава.

Републиканците ще се борят за това индивидуалните данъчни облекчения от 2017 г. да станат постоянни, е допълнил Джон Джимиляно, ръководител на федералните данъчни законодателни и регулаторни служби на KPMG.

Бюджетната служба на Конгреса е изчислила, че това би добавило 2,8 трилиона долара ( 5,10 трилиона лева) към базовата прогноза за дефицит само до 2033 г. в сравнение с изтичането им според сегашния закон.

Демократите ще се застъпват за "връщане към Build Back Better и ще видят тласък върху корпоративния процент, върху процента на капиталовите печалби и индивидуалните проценти и всички неща, които се надяваха да направят“, е заявил Джимиляно.

Стив Розентал, старши сътрудник в центъра за данъчна политика Urban-Brookings във Вашингтон, е заявил, че може да е трудно за Байдън да повтори своята "много силна“ данъчна програма за 2020 г.

"Много малко от това беше постигнато в Закона за намаляване на инфлацията и нищо не беше напреднало като част от тези преговори за тавана на дълга“, е заявил Розентал. "И така, доколко надеждно ще управлява Байдън на платформа за затваряне на вратички и повишаване на данъците за богатите и корпорациите?“