Катарски самолет с американци, освободени като част от размяната на затворници с Иран, излетя от Иран, съобщава AFP, като се позовава на свой източник.

Иранската телевизия Press TV съобщи, че двама от петимата иранци, които трябва да бъдат освободени от САЩ, вече са кацнали в Доха, предаде ВВС.

По-рано New York Times съобщи, че Иран и Съединените щати са се съгласили на сделка за размяна на затворници, Техеран също ще получи достъп до замразени активи в размер на 6 милиарда долара (11.05 милиарда лева) за хуманитарни цели. 

Както отбелязват в Иран, сумата от размразени ирански сметки в Южна Корея трябва да бъде депозирана в сметка в катарска банка. По-късно Държавният департамент на САЩ уточни, че размразените средства са принадлежали на Иран, Техеран ще може да ги използва само за хуманитарни цели, а САЩ ще контролират къде отиват тези средства.

Reuters, позовавайки се на източник, съобщи по-рано, че замразените преди това ирански активи са били прехвърлени в банкови сметки. Катар е част от споразумението за размяна на затворници между Техеран и Вашингтон което беше условието на Иран за освобождаването на американците.

Петимата американци с двойно гражданство трябва да отлетят за Доха и след това за САЩ, сред тях са Сиамак Намази, Емад Шарки и Морад Тахбаз, както и двама бизнесмени.

Ирански официални лица посочиха петимата иранци, които ще бъдат освободени от САЩ, като Мехрдад Моин-Ансари, Камбиз Атар-Кашани, Реза Сархангпур-Кафрани, Амин Хасанзаде и Каве Афрасиаби. Двама ирански официални лица по-рано съобщиха, че Афрасиаби ще остане в Съединените щати, но не споменаха други.

Отношениеята между Вашингтон и Техеран се изостриха значително, след като Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка между Иран и глобалните сили, по време на президентския си мандат през 2018 г. Постигането на друга ядрена нямаше голям успех. Джо Байдънм който се подготвя за изборите в САЩ през 2024 г. предприе редица стъпки.

Първата стъпка в сделката, е отказа на Вашингтон от санкции срещу Иран, за да позволи прехвърлянето на 6 милиарда долара ирански средства от Южна Корея към Катар. Средствата бяха блокирани в Южна Корея, един от най-големите купувачи на петрол от Иран, когато Вашингтон наложи широки финансови санкции на Техеран и парите не можаха да бъдат преведени.