Най-малко двама души от сръбски произход са ранени при сблъсъци в северната част на Косово, след като мироопазващите сили на НАТО в страната – KFOR, и правоохранителните органи използваха зашеметяващи гранати и по данни на Kosova Online - огнестрелни оръжия.

Напрежението ескалира в град Звечан, където членове на "Сръбска листа“, протестиращи пред сградата на кметството, пробиха кордона на полицията и миротворците.

В отговор силите на KFOR са използвали шокови гранати, а косовската полиция е открила огън с малки оръжия. Улиците в съседство с административната сграда на общината са се покрили с дим, а на място са пристигнали няколко линейки.

Според Kosovo-Online един от двамата ранени косовски сърби е получил сериозни огнестрелни рани. И двамата ранени са откарани в болницата в Косовска Митровица.

Миналата седмица седмица в няколко общини в Северно Косово избухнаха сблъсъци: полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне сръбските протестиращи. Причината бе отказът на етническите сърби да участват в местните избори през април и да признаят резултатите от тях.

В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова косовското правителство да тушира ситуацията. А президентът на Сърбия Александър Вучич приведе армията на страната в пълна бойна готовност и нареди на нейните части да се придвижат до границата с Косово.