Саудитска Арабия все още обмисля покана да стане член на блока от държави БРИКС, след като беше поканена да се присъедини от групата миналата година, заявиха двама източника, запознати пряко с въпроса, пред Reuters.

През август групата покани Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Иран, Аржентина и Етиопия да се присъединят от 1 януари, въпреки че Аржентина даде сигнал, че няма да приеме поканата през ноември.

Двамата източника казват, че 1 януари не е краен срок за решение, като един добави, че има големи ползи от присъединяването към блока, тъй като членовете Китай и Индия са най-големите търговски партньори на Кралството.

"Саудитска Арабия оценява ползите и след това ще вземе решение, протича процес“, казва един от източниците.

Разширяването на групата би добавило икономическа тежест към БРИКС, чиито настоящи членове са Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. Може също така да засили декларираната си амбиция да стане лидер на Глобалния Юг.

Файсал Алибрахим, министър на икономиката на Саудитска Арабия, по-късно потвърди, че кралството все още е в процес на вземане на решение за присъединяване към блока.

"Кралството е част от много многостранни платформи и многостранни институции и всеки път, когато Кралството е поканено в някоя от тях, то преминава през процес, който е многоетапен и в края му се взема решение“, поясни той. "В момента сме в подобен процес и ще коментирам в края му“.

Рияд претегля възможностите си на фона на нарастващото геополитическо напрежение между САЩ, Китай и Русия и тъй като затоплянето на връзките на кралството с Пекин предизвика безпокойство във Вашингтон.

Въпреки силните си връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече следва собствения си път от загриженост, че Вашингтон е по-малко ангажиран със сигурността на Персийския залив, отколкото в миналото.

"Въпреки че официалното присъединяване към групата е изгодно за икономиката на Кралството, то трябва внимателно да обмисли политическите последици, които може да има върху отношенията с други големи сили“, казва Хешам Алганам, генерален директор на Центъра за изследване на сигурността към Арабския университет за сигурност в Наиф. "Кралството има за цел да поддържа еднаква дистанция от всички големи сили и в момента не иска да изпраща никакви сигнали, които биха могли да бъдат изтълкувани погрешно от която и да е страна“.

Във вторник министърът на търговията на Саудитска Арабия заяви, че Саудитска Арабия не се е присъединила към БРИКС в панел на Световния икономически форум в Давос, без да дава подробности.

След изявлението на министъра, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че интегрирането на Саудитска Арабия в блока БРИКС е много важна работа, която продължава в сряда.

Саудитската държавна телевизия съобщи по-рано този месец, че кралството се е присъединило към блока, само за да премахне докладите от акаунтите си в социалните медии по-късно.

Друг член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), ОАЕ, обяви, че е приел поканата и се е присъединил към блока, според министерството на външните работи.

Решението се основава на икономически съображения, а не на политически, поясни министърът на икономиката Абдула бин Тук ал Мари в четвъртък.

"Ние не живеем в Студена война... присъединяването към БРИК не е от политическа, а от икономическа позиция“, заяви Мари на сесия в Давос. "Да, поляризация се случи, това е безпрецедентно от 80-те години на миналия век, но присъединяването към БРИКС е по-скоро дневен ред юг-юг... ОАЕ винаги ще има отношения със Запада“.