Саудитска Арабия планира да покани сирийския президент Башар Асад на срещата на високо равнище на Арабската лига, на която Рияд е домакин през май, разкриха източници на Reuters, запознати с плановете.

Този ход официално ще сложи край на регионалните отношения на изолация.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан ще пътува до Дамаск през следващите седмици, за да връчи на Асад официална покана да присъства на срещата на върха, планирана за 19 май.

Гамал Рошди, говорител на генералния секретар на Арабската лига, заяви, че организацията не е запозната с всеки ход на двустранно ниво между арабските страни.

"Не трябва да бъдем информирани предварително за предполагаемото посещение“, добави той.

Присъствието на Асад на среща на върха на Арабската лига ще отбележи най-значимото развитие в неговото възстановяване в рамките на арабския свят от 2011 г., когато Сирия беше изключена от организацията. Асад беше бойкотиран от много западни и арабски държави заради бруталното му потушаване на протестите - насилие, което доведе до продължителна гражданска война.

Връщането на Сирия в 22-членната Арабска лига би било предимно символично, но отразява промяна в регионалния подход към сирийския конфликт. Стотици хиляди хора са загинали във войната, която привлече множество чужди сили и разцепи страната.

Миналия месец източници на Ройтерс заявиха, че Рияд и Дамаск са постигнали споразумение да отворят отново своите посолства след свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Саудитското външно министерство не потвърди, че е постигнато споразумение, но заяви, че преговаря със сирийското външно министерство за възобновяване на консулските услуги.

Дискусиите, относно списък с искания от Саудитска Арабия, които сирийското правителство да изпълни като условие за възстановяване на връзките, включително тясно сътрудничество по граничната сигурност и трафика на наркотици, продължават повече от година, според запознати.

Първоначалните дискусии за посещение на принц Фейсал в Дамаск или на сирийския външен министър Фейсал Мекдад в Рияд бяха отложени заради земетресенията, които удариха Турция и Сирия през февруари, каза един от източниците.

Египет също възобнови контактите си със Сирия. Двете страни се съгласиха да засилят сътрудничеството, по време на първото официално посещение на сирийски външен министър в Кайро от повече от десетилетие.

Египетски източник от сигурността заяви, че посещението е имало за цел да предприеме стъпки за връщането на Сирия в Арабската лига чрез посредничеството на Египет и Саудитска Арабия.

Някои страни, включително Съединените щати и Катар, се противопоставиха на нормализирането на връзките с Асад, позовавайки се на бруталността на правителството му по време на конфликта и необходимостта да се види напредък към политическо решение в Сирия.

Контактите между саудитски и сирийски официални лица набраха скорост след забележително споразумение през март между Саудитска Арабия и Иран, основният поддръжник на Асад, за възстановяване на връзките.

Сближаването между Рияд и Техеран е част от голямото регионално прегрупиране на фона на нарастващото напрежение между Иран и Израел.

Израелските сили извършиха въздушни удари в сирийската провинция Хомс при нападение, съобщи сирийското министерство на отбраната, докато западни разузнавателни източници заявиха, че поредица от военновъздушни бази в централна Сирия, където е базиран ирански персонал, са били ударени при бомбардировките.