Саудитска Арабия и Иран се договориха да не влизат във военна конфронтация помежду си, както и да не извършват разузнавателна дейност, насочена срещу интересите на двете страни. Това съобщи в четвъртък телевизионният канал Al Arabiya, позовавайки се на високопоставен представител на кралството, който отбелязва без повече подробности, че Рияд и Техеран ще уредят и конфликта в Йемен.

"И двете страни са поели ангажименти в областта на отбраната и сигурността, за да избегнат военна агресия [една срещу друга] и да извършват разузнавателни дейности“, каза служителят.

Събеседникът на телевизионния канал заяви още, че Саудитска Арабия в хода на преговорите с Иран за нормализиране на отношенията се е задължила да не предоставя своя територия на трети страни за нападение срещу Ислямската република. "В съответствие със споразумението територията на Саудитска Арабия няма да бъде използвана за военни операции срещу Иран“, са думите му.

Представителят на Саудитска Арабия не разкрива други подробности, като отбеляза само, че Рияд и Техеран са постигнали общо разбирателство относно уреждането на конфликта в Йемен. В същото време страните не са обсъждали проблема с възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма, казва източникът.

Възстановяване на дипломатическите отношения

Саудитска Арабия е уведомила съюзниците си, включително САЩ, за намерението си да възстанови дипломатическите отношения с Иран.

"Информирахме нашите съюзници, включително САЩ, преди да отидем в Пекин и да сключим споразумение с Иран“, подчертава служителят. Той също така отбеляза, че "Саудитска Арабия не е страна в конфликта между Запада и Китай", а решението на Рияд да нормализира отношенията с Техеран е срещнало подкрепа сред съюзниците.

На 10 март Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възстановят дипломатическите отношения и да отворят отново посолствата си в рамките на два месеца. Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани и държавният министър за националната сигурност на Саудитска Арабия Мусаид бин Мохамед ал Айбан проведоха няколкодневни разговори в Пекин, в резултат на които беше прието тристранно изявление. В него се посочва, че Техеран и Рияд са ангажирани с принципите на суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на другия, а също така планират да възобновят сътрудничеството в областта на търговията, икономиката, културата, науката и технологиите.

Отношенията между Рияд и Техеран ескалираха през март 2015 г. с началото на военна операция от коалиция, водена от Саудитска Арабия в Йемен срещу Ансар Аллах (хусите). През януари 2016 г., след като посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството в Машхад бяха нападнати от тълпи протестиращи, възмутени от екзекуцията в Рияд на шиитския духовник шейх Нимр ал Нимр, кралството скъса дипломатическите отношения с Иран.