Руските войски са изградили тайни хеликоптерни бази и пунктове за зареждане с оръжие и гориво в окупирания Крим. Това са съобщили OSINT анализатори в X (Twitter), предава УНИАН.

"През ноември, когато украинските войски настъпиха в направление Херсон, руските военни решиха да преместят хеликоптерите си от летище Чаплинка на по-безопасни места във вътрешността на страната, включително в ограден морски курорт в Арабатска стрелка близо до Крим", пишат те.

Сателитното изображение показва 20 хеликоптерни площадки, някои от които са заети от руски хеликоптерни Ми-24, Ми-8, Ка-52 и вероятно Ми-28, в територията на морския курорт Волна.

Анализаторите припомнят, че през 2021 г. тези обекти не са били там, което означава, че руснаците бързо са създали временна хеликоптерна площадка. Освен това курортите и хотелите биха могли потенциално да служат като жилища за пилоти. 

"Евакуацията и преместването на авиобазата в Чаплинка, както е споменато по-рано, е пример за нуждата на Русия да създаде нови скрити локации поради опасения за потенциални цели на атака. Като се има предвид нарастващият обхват на украинските оръжия, тази тенденция ще продължи. В същото време трябва да се признае, че качеството и честотата на мерките за прикриване са се подобрили значително в сравнение с 2022 г.", се допълва от анализаторите.