Сателитни изображения на горещо оспорваната плитчина Скарбъро в Южнокитайско море показват нова плаваща бариера пред входа й, близо до мястото, където филипинските кораби и съдовете на бреговата охрана на Китай често се сблъскват, пише Reuters.

Едно от изображенията, направени от Maxar Technologies на 22 февруари и прегледани от агенцията, показва бариерата, блокираща устието на плитчината, където китайската брегова охрана миналата седмица твърди, че е изгонила филипински кораб, "незаконно нахлул“ във водите на Пекин.

Филипините, които миналата седмица разположиха кораб на Бюрото за риболов и водни ресурси (BFAR), за да патрулира плитчината и да транспортира гориво до филипинските рибари в района, заявиха, че твърденията на Китай са "неточни“ и че дейностите на Манила там са законни.

Китай претендира за плитчината Скарбъро, въпреки че е в изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски мили. Международен арбитражен трибунал в Хага обяви през 2016 г., че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Пекин отхвърли.

Това прави атола една от най-оспорваните морски характеристики на Азия и огнище на дипломатически спорове относно суверенитета и правата за риболов.

Сателитното изображение подкрепя доклад и видео, разпространени от филипинската брегова охрана (PCG) в неделя, показващи две надуваеми лодки на китайската брегова охрана, които поставят плаващи бариери на входа на плитчината на 22 февруари.