След консултации с парламентарно представените партии държавният глава на Молдова Мая Санду номинира съветника си по националната отбрана и сигурност Дорин Речан за нов министър-председател на страната, предава информационната агенция Moldpress.

По думите на Санду, новият кабинет ще трябва да повиши нивото на сигурност в страната, да стимулира икономическия растеж, да привлече нови инвестиции и да ускори реформите в съдебната система.

Председателят на парламента Игор Гросу на свой ред заяви, че в следващите дни ще се проведат дискусии по приоритетите и дневния ред за следващия период. "Чакаме Дорин Речан с програмата за действие на правителството следващата седмица“, цитира медията думите му.

Номинираният за министър-председател благодари за доверието и подкрепата, като отбеляза, че веднага ще инициира създаването на правителствения екип. "Веднага ще започнем действия по три важни измерения: ред и дисциплина в институциите, нов живот на икономиката и мир и стабилност“, увери Речан.

Досега той бе на длъжността президентски съветник в сектора на националната отбрана и сигурността, както и секретар на Висшия съвет за сигурност от февруари 2022 г. насам. Той също така е действал като вътрешен министър в правителството на Филат през 2012-2015 г.

Съгласно Конституцията на Молдова, номинираният кандидат за министър-председател в срок от 15 дни след номинацията трябва да поиска вот на доверие от парламента за програмата за действие и на всички министри в кабинета му. За да може да бъде назначено на поста, новото правителство ще трябва да получи гласовете на мнозинството от депутатите.

По-рано през деня Наталия Гаврилица подаде оставка от премиерския пост след година и половина мандат, без да посочва мотивите за решението си.