Испания планира да прехвърли в Украйна до 10 германски танка Leopard 2. Те ще бъдат доставени след приключване на обучението на украинските военни. Това заяви испанският премиер Педро Санчес на пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, предава РБК-Украйна.

"Испания ще предостави шест танка Leopard 2 A4. През следващите седмици и месеци ще увеличим тази цифра до 10. Ще предоставим тази помощ възможно най-бързо“, подчерта той, като добави, че част от украинската армия вече е започнала обучение за използване на Leopard 2.

"Тези танкове ще допринесат за подобряване на способностите на украинските въоръжени сили. Освен това ние вече обучаваме украински войници да използват Leopard. Първите войници вече са в Испания, те получават тези специални обучения. Ние се стремим да синхронизираме доставката на Leopard със завършването на обучението на украинските войници“, отбеляза испанският премиер.

Санчес изтъкна, че Испания може да изпрати по-късно още няколко танка Leopard, ако е необходимо и добави, че подкрепя съвместните покупки от ЕС, с цел да се увеличи обемът на доставките за Украйна, предвид критичната нужда от оръжия.