"В резултат на украинска атака на далечни разстояния Русия загуби най-малко три изтребителя, единият от които принадлежи на екипа за пилотаж "Русские Витязи" (руски рицари)", предава Defense Express.

В нощта на 19 май украински дронове успешно атакуваха руското летище "Кущевская" в Краснодарския край на Русия. Летището се намира на 250 км от фронтовата линия и сега там е базирана бойната авиация, включително бомбардировачи Су-34.

Висококачествени сателитни изображения, публикувани от RFE/RL, показват резултатите от тази атака. Украински БпЛА са успели да повредят фронтов бомбардировач Су-34, както и изтребители Су-27 и Су-30. Снимката е направена на 23 май, четири дни след удара, което означава, че руснаците може вече да са премахнали някои от повредените самолети.

На самолета, обозначен като Су-27, може да се обърне допълнително внимание, тъй като той има стандартното оцветяване в цветовете на спецгрупата "Русские Витязи", отбелязва украинската медия.

Тази авиационна група експлоатира Су-27, включително четириместен Су-27П и двуместен Су-27УБ. През 2016 г. обаче "Русские Витязи" получиха осем самолета Су-30СМ.

Впоследствие, от 2019 г., пилотите започнаха да преминават към Су-35, който на сателитни снимки изглежда подобен на Су-27П.

По-рано украинските медии съобщиха, че на 19 май, поне три БпЛА не са били свалени от руската система за ПВО и са ударили територията на военното летище в село Кущевская. В резултат на атаката е избухнал пожар, повредени са руски свръхзвуков изтребител СУ-27 и инфраструктурата на летището.