Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи за пристигането в Украйна на самоходни артилерийски установки Caesar френско производство, прехвърлени от Дания, съобщава Европейская правда.  

"(Установката) Caesar от Дания вече е в Украйна“,  написа Резников  в Twitter, благодарейки на народа на Дания, нейното министерство на отбраната и френските партньори.

"Дания възнамеряваше да използва тези системи за своята армия, но мъдро и благородно реши да ги прехвърли на украинската армия поради значителната заплаха, която руската агресия срещу Украйна представлява за Европа като цяло“, пише Резников.

"Нашите артилеристи високо оцениха маневреността и точността на тези гаубици. Благодарение на нашите партньори във Франция и Дания Украйна разполага с втория по големина артилерийски парк Caesar в света“, отбеляза министърът на отбраната.

През януари датското правителство с подкрепата на парламента реши да прехвърли на Украйна всички 19 артилерийски системи Caesar, които поръча от Франция и щеше да използва за собствената си армия. Освен самото оборудване, датската страна обеща и обучение ина украински военни.