Саботажът срещу газопроводите "Северен поток" няма да бъдат разследвани в рамките на Международния център за преследване на престъплението агресия срещу Украйна, който се създава в Хага. Това обяви на брифинг говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

"Не. Престъпленията на агресия се отнасят до военни престъпления, извършени от висшите политически и военни лидери на страната... Както многократно сме казвали, по отношение на тръбопроводите разследването трябва да се извършва от националните власти", подчерта Виганд.

През септември миналата година избухнаха експлозии по двата руски газопровода за износ към Европа - "Северен поток" и "Северен поток 2". Германия, Дания и Швеция не изключиха целенасочен саботаж. Операторът на газопроводите Nord Stream AG определи случилото се като "безпрецедентно“ и обяви за невъзможно да се прецени необходимото време за ремонт. Главната прокуратура на Русия образува дело за акт на международен тероризъм. На 31 октомври руският президент Владимир Путин съобщи, че на "Газпром" е разрешено да инспектира мястото на експлозията и обяви инцидента като терористичен акт.

По-рано от Европейската комисия заявиха, че очакват Международният център за събиране на "доказателства за престъпления в Украйна", който бе решено да бъде създаден в Хага, да заработи до лятото.

В началото на февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви създаването на "Международен център за преследване на престъплението агресия срещу Украйна" в Хага. Според нея центърът "ще координира събирането на доказателства, ще бъде подкрепен от съвместен екип от следователи под егидата на Евроюст".