От 7 октомври тази година Турция планира да увеличи пет пъти цената на таксите за преминаване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите, което ще й позволи да увеличи годишния си доход от милиона на 0 милиона, пише вестник Sabah в понеделник, позовавайки се на източници в турското министерство на транспорта.

Изданието отбелязва, че увеличението на таксите, по-специално за фара, медицинско обслужване, евакуация на търговски кораби, е предвидено от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регулира корабоплаването в проливите.

Sabah пише, че с премахването на старата система за такси, въведена през 1983 г., ще бъде премахната "несправедливостта“, пред която Турция е изправена в продължение на 39 години. Вестникът припомня, че още при подписването на Конвенцията от Монтрьо таксите се определят във френски франкове, които възлизат на 0,80 долара. С течение на времето, поради инфлацията и покачването на цената на златото, таксите стават твърде незначителна сума. В тази връзка цената на таксите, изчислена във франкове, беше увеличена пет пъти до 4 долара, пише турският вестник.

Превод и редакция: Иван Христов