Световната здравна организация (СЗО) се отказа от плановете си да продължи разследването си за произхода на COVID-19 поради продължаващите трудности при сътрудничеството с Китай, пише европейската редакция на Politico.

Теорията, че COVID-19 е изтекъл от лаборатория, не е изчезнала, като последното разследване на СЗО призовава за по-нататъшно разследване на теорията, като се има предвид, че няма нови данни, на базата на които да се оценят обвиненията. Човекът, който помогна в отговора на САЩ срещу COVID-19, Антъни Фаучи, заяви през ноември, че има "напълно отворено съзнание“ за произхода на вируса.

Научната консултативна група, натоварена с разследването на доказателства за произхода на коронавируса, призова през юни 2022 г. за нови проучвания, включително одити на лаборатории близо до мястото, където за първи път е докладвано първоначалното огнище в Ухан, Китай. Но техническият ръководител на СЗО за COVID-19, Мария Ван Керхове, сега потвърди пред списание Nature, че "няма втора фаза“.

По думите й, СЗО е планирала работата да се извършва на етапи, но "този план се промени“.

"Политиката... наистина възпрепятства напредъка в разбирането на произхода“, добави тя.

Ван Керхове, която беше лицето на голяма част от отговора на СЗО на пандемията, заяви, че ръководителят на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус се е ангажирал пряко с китайското правителство и ги е насърчил да споделят данни по-открито. "Ние наистина, наистина искаме да можем да работим с нашите колеги там", отбеляза тя. "Това наистина е дълбоко разочарование."

Отказът на Китай за достъп по-рано предизвика Гебрейесус публично да призове Китай да предостави необработени данни от първите дни на пандемията и призова китайските власти да бъдат "отворени и да си сътрудничат“.

Междувременно в САЩ републиканците започнаха разследване на Китай и произхода на пандемията.