Световната здравна организация (СЗО) разполага с информация за над 1600 потвърдени случая на маймунска шарка при хора и почти 1500 предполагаеми случаи, регистрирани от началото на годината в 39 държави. Това съобщи във вторник на брифинг в Женева генералният директор на Организацията Тедрос Гебрейесус, цитиран от Reuters и ТАСС.

По повода СЗО свиква извънреден комитет в четвъртък, за да прецени дали разпространението на маймунска шарка представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Това е най-високото ниво на предупреждение, издадено от агенцията на ООН, което в момента се отнася само за пандемията от COVID-19 и полиомиелита.

"Повече от 1600 потвърдени случая на маймунска шарка и почти 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка са докладвани на СЗО тази година. Тези доклади идват от 39 държави, включително седем страни, където маймунската шарка е била отривана и в миналото, и 32 новозасегнати страни“, заяви той.

По думите на ръководителя на СЗО, от началото на годината в света са регистрирани 72 случая с фатален изход. Всички те са свързани със страни, където маймунската шарка е съществувала преди. "Няма съобщения за смъртни случаи в новозасегнати страни“, заяви Гебрейесус.