Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус отправи предупреждение, че светът трябва да се подготви за следващата пандемия, която може да бъде "дори по-смъртоносна“ от тази от COVID-19, в момент, когато случаите на COVID са до известна степен стабилизирани по света, предава NDTV.

"Краят на COVID-19 като глобална извънредна ситуация за здравето не е краят на COVID-19 като глобална заплаха за здравето“, предупреждава Гебрейесус, след като дни по-рано обяви край на глобалната извънредна ситуация в здравеопазването заради коронавируса.

"Остава заплахата от поява на нов вариант, който да предизвика нови вълни от болести и смърт и заплахата от поява на нов патоген с още по-смъртоносен потенциал“. Това заяви ръководителят на СЗО, представяйки доклада си пред 76-ата Световна здравна асамблея.

Освен това, в лицето на припокриващи се и сливащи се кризи, "пандемиите далеч не са единствената заплаха, пред която сме изправени“, добави той, подчертавайки необходимостта от ефективни глобални механизми, които да се справят и да реагират на извънредни ситуации от всякакъв вид.

"Когато дойде следващата пандемия – а това ще стане – трябва да сме готови да отговорим решително, колективно и справедливо“, посъветва той.

Също така генералният директор приветства "историческото“ решение за голямо увеличение на бюджета на СЗО на годишната конференция, предава Reuters.

На същата среща страните одобриха бюджет от 6,83 милиарда долара за 2024-25 г. - решение, което тества националните ангажименти за определяне на модел на финансиране на СЗО, което се смяташе за твърде малко и твърде зависимо от капризите на донорите.

Бюджетът включва 20% увеличение на задължителните такси на държавите-членки съгласно предварително споразумение, постигнато миналата година в замяна на ангажимент за реформи, включително по отношение на бюджета, управлението и финансовите политики.

По думите на Гебрейесус, COVID-19 има значителни последици за свързаните със здравето цели в рамките на Целите за устойчиво развитие (ЦУР), които имат краен срок до 2030 г.

Пандемията също повлия на напредъка към целите за "тройния милиард“, обявени на Световната здравна асамблея през 2017 г.

Петгодишната инициатива призовава да се гарантира, че още един милиард души ще имат универсално здравно покритие, още един милиард ще бъдат по-добре защитени от спешни здравни проблеми и още един милиард ще се радват на по-добро здраве и благополучие.

"Пандемията ни отклони от курса, но ни показа защо целите за устойчиво развитие (ЦУР) трябва да останат нашата северна звезда и защо трябва да ги преследваме със същата спешност и решителност, с която се противопоставихме на пандемията“, заяви той.