Световната здравна организация (СЗО) обяви края на глобалната извънредна ситуация за общественото здраве за маймунската шарка, или mpox, както бе прекръстено вирусното заболяване, което се разпространи бързо през 2022 г., включително в страни, където обикновено не се среща, пише европейската редакция на Politico.

"Сега виждаме постоянен напредък в контролирането на епидемията въз основа на уроците от ХИВ и работим в тясно сътрудничество с най-засегнатите общности“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Въпреки това предупреди, че работата за справяне с маймунската шарка не е приключила и че болестта "продължава да представлява значителни предизвикателства за общественото здраве“.

Решението идва само дни след като Гебрейесус обяви края на глобалната извънредна ситуация в областта на здравеопазването с COVID-19.

Mpox, по-рано маймунска шарка, беше обявена за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение през юли 2022 г., когато повече от 16 000 случая бяха докладвани на СЗО. Сега повече от 87 000 случая са потвърдени в 11 страни, като 140 души са жертви на инфекцията, която причинява болезнен обрив, както и други симптоми като треска и мускулни болки.

Заразата се предава чрез близък физически контакт и е ендемичен за няколко африкански страни. При огнището в неендемични страни болестта е засегнала предимно гейове и това предизвика тревога сред ЛГБТК+ общността, когато за първи път започна да се налага миналото лято.

Епидемията удари точно когато страните се възстановяваха от пандемията от COVID-19 – въпреки че от решаващо значение имаше готова и чакаща ваксина срещу едра шарка от датския производител Bavarian Nordic. През юли Европейската агенция по лекарствата препоръча индикацията за ваксината да бъде разширена, за да обхване и маймунската шарка.

Решението от четвъртък следва препоръка от комисия от експерти, че епидемията вече не представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Случаите на mpox в европейския регион на СЗО са намалели драстично от пика през 2022 г., само с осем случая през трите седмици преди 9 май. Общо шест души са жертви на маймунската шарка в региона.