Изпълнителният директор на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ) Сет Бъркли каза, че е прекалено рано да се слага край на извънредната ситуация, обявена заради коронавируса, като посочи, че все още има опасност пандемията да се влоши, предаде Ройтерс.

Алиансът, който е орган на Световната здравна организация (СЗО), се среща веднъж на няколко месеца, за да прецени дали коронавирусът, който се появи преди три години в китайския град Ухан, все още представлява "извънредна ситуация в сферата на здравеопазването на международно ниво".

Целта на това определение е да се задейства координирана международна реакция и да може да се отключи финансиране за сътрудничество в областта на споделянето на ваксини и провеждането на лечения.

В отговор на журналистически въпрос дали на заседанието за извънредни ситуации следващия месец СЗО ще обяви край на извънредната ситуация, изпълнителният директор на ГАВИ заяви, че е възможно нещата да се влошат.

"Предполагам знаете, че д-р Тедрос (генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус) мисли за глобалната ситуация, която може да се влоши. Тя обаче може и да се подобри. Ние не знаем накъде отива. Изглежда, че моментът е прекалено труден, за да се прекрати извънредната ситуация", допълни той.

"Ние приключихме с вируса, но той не е приключил с нас", каза още Бъркли.

Той прогнозира, че голямото търсене на ваксини най-вероятно ще се запази и през следващата година.

"Очакваме да бъдат поръчани стотици и стотици милиони дози", посочи Бъркли, като поясни, че самите държави са изразили желание за подобни количества.

ГАВИ е част от глобалната програма за равен достъп до ваксини КОВАКС, която е осигурила около 1,9 милиарда дози за 146 държави.

Сривът в търсенето на ваксини за коронавирус означава, че някои страни са прибегнали до унищожаване запасите си.

Въпреки това Бъркли заяви, че КОВАКС е отчела загуби на ваксини от едва три процента. Освен това ГАВИ е успял да предоговори поръчките си в съответствие с намалялото по-рано тази година търсене.