Най-малко 15 хиляди европейци са починали заради горещините през 2022 г. Съответните данни са представени в изявление, публикувано от регионалния директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге във връзка с откриването на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-27) в Шарм ел Шейх, предава ТАСС.

"Въз основа на данните, предоставени по държави, се предполага, че най-малко 15 хиляди души са загинали точно поради горещините през 2022 г. Сред тях почти 4 хиляди смъртни случая са в Испания, повече от 1 хиляди в Португалия, повече от 3,2 хиляди. във Великобритания, 4,5 хиляди – в Германия, отчетоха здравните власти за трите месеца на лятото“, обясни Клуге.

Топлинният стрес, когато тялото не може да се охлади, е водещата причина за смърт, свързана с времето в Европейския регион. Екстремните температури могат също така да изострят хронични заболявания, включително сърдечно-съдови, респираторни и мозъчно-съдови заболявания и състояния, свързани с диабета, отбеляза белгиецът.

Очаква се повече страни да докладват смъртни случаи, свързани с горещините. Например във Франция Националният институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) съобщи, че между 1 юни и 22 август 2022 г. са починали 11 хиляди повече, отколкото през същия период на 2019 г., последната година преди пандемията от COVID-19. INSEE предполага, че тези цифри "вероятно се дължат на горещата вълна, настъпила в средата на юли, след първата гореща вълна още в средата на юни“.

Както посочва Клуге, температурите в Европа са се повишават значително през периода 1961-2021 г. със средна скорост от около 0,5°C на десетилетие. "Според доклад, публикуван тази седмица от Световната метеорологична организация, това е регионът с най-бързо затопляне. Екстремните температури са убили повече от 148 000 души в Европейския регион през последните 50 години. Само за една година загубихме поне още 15 хиляди живота“, заяви директорът на СЗО за Европа.

Клуге припомни още, че през 2021 г. метеорологичните и климатичните явления доведоха до смъртта на стотици хора и пряко засегнаха повече от половин милион души. Около 84% от тези събития са били наводнения или бури. "Тези въздействия върху здравето, които хората в нашия регион изпитват в момента с увеличение от 1,1°C на средната глобална температура, дават представа само за това какво можем да очакваме, ако температурите се повишат с 2°C или повече в сравнение с прединдустриалните нива. Това би трябвало да предизвика загриженост за нашето бъдеще“, заключи експертът.