От маймунска едра шарка в света са регистрирани повече от 50 000 случая, сочат данни на СЗО, но предаването на вируса се забавя в горещите точки на епидемията - Европа и САЩ. В информационното табло на Световната здравна организация са посочени 50 496 случая и 16 смъртни случая, докладвани тази година на агенцията на ООН, която през юли обяви епидемията за глобална извънредна ситуация за общественото здраве.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че намаляването на новите случаи на заразяване доказва, че епидемията може да бъде спряна.

"В Северна и Южна Америка, на която се падат повече от половината от регистрираните случаи, в няколко държави продължава да се наблюдава увеличаване на броя на инфекциите, въпреки че е окуражаващо да се види устойчива тенденция на спад в Канада", каза той на пресконференция. 

От началото на май се съобщава за рязко увеличаване на случаите на заразяване с маймунска едра шарка извън африканските държави, където тя отдавна е ендемична.

СЗО задейства най-високото си ниво на тревога на 24 юли, класифицирайки я като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, наред с Ковид-19.

"Елиминирането на маймунската едра шарка се нуждае от три неща: доказателства, че това е възможно, които сега започваме да виждаме; политическа воля и ангажираност; и прилагане на мерки за обществено здраве в общностите, които се нуждаят най-много от тях", каза Тедрос Гебрейесус.