Пред щаб квартирата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия бе открит паметник на "чекист номер едно“ Феликс Дзержински в деня на рождения му ден.

Паметникът представлява умалено копие на монумента, който стои в периода между 1958 и 1991 на Лубянския площад срещу комплекса на КГБ на СССР в Москва. Настоящият е издигнат пред централата на външното разузнаване в московксия район Ясенево.

Директорът на СВР Сергей Наришкин поясни, че главата на скулптурата, подобно на предишния паметник, "е обърната на северозапад, където се намират Полша и балтийските държави".

"Той (Дзержински) остана напълно верен на своите идеали за доброта и справедливост. Той мечтаеше да създаде бъдеще, основано на принципите на доброто и справедливостта", отбеляза Наришкин.

Феликс Едмундович Дзержински е съветски държавник, основател и първи председател на Всеруската извънредна комисия към Съвета на народните комисари на РСФСР.

Пр news pic 2
©
ез 1958 г. на едноименния площад (сега Лубянская) е открит паметник на Дзержински. На 22 август 1991 г., по време на опита за преврат в СССР ("Августовски пуч“), протестиращи срещу действията на Държавния комитет за извънредното положение се опитаха сами да разрушат паметника.

Общинският съвет на Москва прие резолюция за демонтиране на паметника поради опасения, че ако демонстрантите го бутнат от пиедестала, многотонната скулптура ще повреди конструкцията на метростанцията.