На заседание в рамките на днешния ден Съветът за сигурност на ООН ще гласува предложена от Русия проекторезолюция, предвиждаща създаването на комисия за разследване на дейността на американските биологични лаборатории в Украйна. Това съобщи във вторник за ТАСС източник от световната организация.

"Гласуването на проекта е насрочено за сряда", поясни събеседникът на агенцията.

Резолюцията предлага Съветът за сигурност на ООН да реши "да сформира комисия, съставена от всички членове на Съвета за сигурност, за да разследва твърденията, представени в руската жалба срещу САЩ и Украйна относно спазването на задълженията по Конвенцията за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и тяхното унищожаване в контекста на дейността на биологичните лаборатории на украинска територия, както и до 30 ноември 2022 г. да представи доклад на Съвета с препоръки и да информира за резултатите от разследването на държавите-страни по Конвенцията по време на нейната Девета конференция за преглед, насрочена в Женева на 28 ноември – 16 декември“.

По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че в Украйна са открити следи от заличаване на следи от военна биологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. Според него е получена информация от служители на украински биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

На 9 юни Пентагонът призна, че САЩ са подкрепили 46 различни цивилни лаборатории, здравни заведения и центрове за диагностика на заболявания в Украйна през последните 20 години. Според ведомството в Украйна няма програми за ядрени, биологични или химически оръжия и цялото сътрудничество с Киев е "мирно усилие за подобряване на ядрената и радиационната безопасност, наблюдението, химическата безопасност и готовността за реагиране на епидемии и пандемии“.