Украйна поиска свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе в 16:00 часа местно време (00:00 часа българско време). Това обяви в канала си в "Телеграм“ първият заместник-представител на Русия в международната организация, предава РИА Новости.

По думите му причина за свикването на заседанието са ударите по украинската инфраструктура. Държавният глава на Украйна Владимир Зеленски възнамерява да представлява страната на срещата.

"Владимир Зеленски отново беше обявен като представител на Украйна чрез видеовръзка в нарушение на процедурния правилник на Съвета за сигурност“, подчерта Полянски.

Той уточни, че представителят на Гана, който председателства Съвета за сигурност, е насрочил среща за 16:00 часа местно време (полунощ московско). В същото време решението за речта на Зеленски все още не е обявено.

По-рано днес в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога. Няколко града, включително Киев, Одеса и Лвов, останаха без ток след атаки срещу енергийни съоръжения. В много райони също спря и водоснабдяването. В резултат на ударите АЕЦ-ите в страната бяха отрязани от електропреносната мрежа, което възпрепятства работата им в нормален режим. Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че всички АЕЦ в страната и повечето ТЕЦ и ВЕЦ са били временно изключени, а по-голямата част от потребителите на електроенергия са останали без ток.