Съветът за сигурност на ООН не прие проект на руска резолюция, която предвижда създаването на комисия на Съвета за сигурност за разследване на дейността на американските биологични лаборатории в Украйна, съобщава ТАСС.

Русия и Китай гласуваха в подкрепа на документа, а Великобритания, САЩ и Франция гласуваха против. Останалите членове на Съвета за сигурност - Албания, Габон, Гана, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Норвегия и Обединените арабски емирства - се въздържаха.

Документът предлага Съветът за сигурност на ООН да реши да сформира комисия, съставена от всички негови членове, "за да разследва твърденията, представени в руската жалба срещу Съединените щати и Украйна относно спазването на задълженията по Конвенцията за забрана на развитието, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и тяхното унищожаване в контекста на дейността на биологичните лаборатории на украинска територия, както и да представи доклад на Съвета с препоръки до 30 ноември 2022 г. и да информира резултатите от разследването на държавите-страни по Конвенцията по време на нейната Девета конференция за преглед, насрочена в Женева на 28 ноември - 16 декември".

Според Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, западните делегации фактически са саботирали преговорния процес по проекторезолюцията.