Спадът в налягането по газопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“ най-вероятно е резултат от "целенасочена атака“, разкриват източници на берлинския ежедневник Der Tagesspiegel.  

Повредите в двата ключови за Европа тръбопровода бяха регистрирани една след друга. Ето защо федералното правителство в Берлин не допуска възможността да става въпрос за "обикновена случайност“.

Причините за неизправностите се разследват от германските органи на федерално ниво. Заключенията на експертите едва ли ще бъдат представени в кратки срокове, тъй като работата им налага проверка на тръбите, положени на морското дъно.

Въпреки това, още отсега разследващите предупреждават, че "не можем да си представим сценарий, който не е целенасочена атака“, разкрива източник на изданието, запознат с оценката на федералното правителство. Събеседникът на редакцията допълва, че "всичко говори срещу това, че не става въпрос за обикновено съвпадение“.

Такава предполагаема атака на морското дъно е всичко друго, но не и тривиална, тя трябва да бъде извършена със специални сили, например водолази или подводница, според кръгове, информирани за първоначалната оценка на ситуацията.

По отношение на това кой стои зад предполагаемите атаки се обсъждат два основни варианта. Първият – че украински или свързани с Украйна сили са отговорни за повредите. С временно изключване на двата газопровода "Северен поток“ доставките на газ от Русия за Германия и Централна Европа ще бъдат възможни само през тръбопровода "Ямал“ през Полша или украинската тръбопроводна мрежа.

Във втория сценарий заподозряната е Русия, която би искала да се възползва от ново покачване на цените на синьото гориво и изострянето на енергийната криза в Европа.

Руският газов монополист "Газпром“ спря доставките през "Северен поток 1“ в края на август, което изстреля цените на газа в Европа нагоре. Москва твърди, че не може да обслужва технически съоръжението поради санкциите срещу страната.

В кръговете по сигурността в Берлин допускат, че предполагаемата атака е била планирана още преди спирането на доставките, тъй като времето за планиране на подобни прецизни акции отнема дълго време.

Говорител на федералното германско министерство на икономиката подчерта, че "сме в процес на изясняване на ситуацията чрез съответните власти и Федералната мрежова агенция. В момента не знаем какво е причинило спада на налягането“.