Русия се готви за максимална ескалация на войната в близко бъдеще, предстоят най-тежките битки. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексий Данилов в интервю пред Sky News.

"Русия се готви за максимално изостряне. Тя събира всичко, което може, провежда обучение и тренировки... Мога да кажа, че не изключваме никакви сценарии в следващите две-три седмици “, заяви той.

Данилов също така не изключи, че руският президент Владимир Путин ще се опита отново да атакува Украйна от север, юг и изток, както направи на 24 февруари 2022 г., може би дори съвпаднало с годишнината от инвазията.

В същото време секретарят на СНБО подчерта, че украинските защитници се готвят за всичко, а западните съюзници сега подкрепят Украйна много по-силно, отколкото преди година.

Около половината от над 320 000 мобилизирани войници се очаква да участват в новата широкомащабна руска офанзива, посочи той.

Данилов е убеден, че най-важните битки на войната тепърва предстоят.

"Минахме през голям труден период, но съм сигурен, че големите битки тепърва предстоят и те ще се проведат тази година в рамките на два до три месеца. Това ще бъдат определящи месеци във войната“, подчерта той.

Ето защо Украйна моли западните партньори да изпратят повече оръжия възможно най-скоро. През последните дни Киев настоява Западът да предаде бойните самолети.

"Би било страхотно, ако бяха изтребители Typhoon. F-16 също ще станат. Всяка помощ би била подходяща“, казва  с секретарят на СНБО.