Основната опозиционна партия в Гърция – СИРИЗА, поиска разпускане на парламента и незабавни избори, обвинявайки консервативното правителство на "Нова демокрация“, че е "морално и политически компрометирано“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Не може да остане нито миг повече. Искаме незабавно разпускане на парламента и обявяване на избори след три седмици“, обяви лидерът на партията Алексис Ципрас на пресконференция в Атина.

По думите му СИРИЗА ще се въздържа от всички парламентарни процедури, докато премиерът не обяви дата за общите избори.

"Ние заявяваме, че колкото по-дълго г-н [Кириакос] Мицотакис отказва да направи това, което трябва да бъде направено, оставяйки всичко, което е извършил срещу демокрацията и върховенството на закона, на присъдата на гръцкия народ, СИРИЗА няма да санкционира законодателната работа на това правителство на престъплението“, цитира изданието думите му.

Ципрас свика пресконференцията няколко дни, след като правителството оцеля след вот на недоверие, внесен от СИРИЗА относно начина, по който министър-председателят се справи със скандала с подслушването.